(VIDEO) MICA UNIRE, SĂRBĂTORITĂ LA ALEXANDRIA DE SUTE DE PERSOANE

România sărbătoreşte 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Unificarea politică a Moldovei şi Ţării Româneşti a completat astfel puternica apropiere culturală şi economică dintre cele două ţări. Mica Unire, aşa cum mai este denumită, a fost aniversată și la Alexandria, prin mai multe ceremonii. Aproape 200 de persoane s-au adunat, marți, 24 ianuarie, în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza din Alexandria, pentru a sărbători Mica Unire. La eveniment au participat, bineînteles, autoritățile locale și județene, reprezentanți ai instituțiilor militare, dar și un sobor de preoți de la Catedrala din Alexandria. Iar la final, în ciuda puținelor grade din termometre, cei prezenți la ceremonie s-au prins în tradiționala horă a Unirii.

Anual, în data de 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Unirea statelor Moldova și Țara Românească reprezintă prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Așadar, și anul acesta, pe un frig năpraznic, aproape 200 de teleormăneni s-au adunat în jurul statuii lui Alexandria Ioan Cuza din Alexandria, pentru a sărbători Mica Unire.

Sărbătoarea a început cu intonarea imnului României, după care a fost susținută o slujbă religioasă de către un sobor de preoți de la Catedrala din Alexandria.

 Organizatorii momentului solemn au fost Instituția Prefectului Județului Teleorman, Consiliul Județean, Primăria Municipiului Alexandriei, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, dar și Garnizoana Alexandria.

În cadrul ceremoniei, prefectul județului Teleorman, Haralambie Epure a dat citire mesajului transmis de premierul Nicolae Ciucă.

Au mai susținut discursuri, Adrian Florescu, vicepreședintele Consiliului Județean și viceprimarul Alexandriei, Augustin Ioan.

Instituțiile publice au depus coroane de flori la monumentul închinat domnitorului Alexandria Ioan Cuza. Partidelor politice le-a venit rândul să depună coroane, jerbe și buchete de flori la finalul evenimentului.

În ciuda puținelor grade din termometre, atmosfera a fost încălzită de artiștii ansamblului Burnasul.

Cu mic cu mare, cei prezenți la festivitate s-au prins într-o horă, potrivit tradiției.

Articole similare

Share