Suntem în anul 2022, însă asta nu schimbă nimic problemele din sistemul de învățământ. Dovadă, multe dintre școlile și grădinițele din Teleorman sunt încălzite cu sobe cu lemne. Conducătorii unităților de învățământ asigură că resursele necesare pentru încălzire sunt suficiente, pentru ca cei mici să nu îndure frigul în sezonul rece. Un raport al Ministerului Educației arată că aproape 42% dintre școlile și grădinițele care aparțin de stat, au rămas la condițiile de acum zeci de ani.
Așa începe ziua de cursuri pentru câteva sute de preșcolari din județul Teleorman. Mai multe grădinițe de la țară încă folosesc soba cu lemne, pentru încălzirea copiilor și a cadrelor didactice, exact ca acum 100 de ani. Cei din urmă se văd nevoiți ca, din când în când, în timpul programului de lucru, sa alimenteze sobele cu lemne, pentru a menține o temperatură constantă în sălile de clasă. Cu toate acestea, conducătorii unităților de învățământ asigură că celor mici nu le va lipsi căldura în sezonul rece.
Probleme nu sunt doar în mediul rural. În orașul Videle sunt și acum grădinițe care folosesc sobele cu lemne, pe timpul iernii, pentru a asigura confortul termic al copiilor. La Grădinița cu program normal Numărul 2, de exemplu, conducerea instituției a fost nevoită să folosească lemnele din pădurea din apropierea orașului, pentru a-și asigura stocul necesar.
Tot lemnele sunt la putere și în comuna Crevenicu. Aici, însă, școala și cele două grădinițe folosesc centrală termică alimentată cu lemne.
La nivel național, în aproape 7.300 de școli și grădinițe, încălzirea este asigurată cu lemne, potrivit unui raport al Ministerului Educației. Asta înseamnă că din cele puțin peste 17 mii de unități de învățământ de stat, aproape 42% au rămas la condițiile de acum zeci de ani.