(VIDEO) TELEORMĂNENII SE POT TESTA GRATUIT PENTRU HEPATITĂ ÎN CADRUL PROGRAMULUII LIVE(RO)2-SUD

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat în județul Teleorman. Campania de testare se va derula pe o perioadă de 6 luni, începând de astăzi, prin intermediul celor 28 de cabinete de medicină de familie afiliate și se va finaliza în luna martie a anului viitor.

România se află printre primele locuri în ceea ce privește decesele provocate de bolile hepatice, locul doi la nivel european, respectiv locul patru la nivel mondial, conform datelor raportate de Organizația Mondială a Sănătații.

De aceea a fost lansat, și în județul Teleorman, proiectul LIVE(RO)2-SUD, un proiect regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C. Este  implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și are ca scop testarea gratuită, diagnosticul și stadializarea în vederea tratatamentului antiviral, pentru controlul sau vindecarea hepatitelor virale, oprirea evoluției bolii hepatice și o populație mai sănătoasă. Testarea se efectuează în cabinetul medicului de familie, durează mai puțin de 15 minute, iar rezultatul este disponibil și comunicat pacientului pe loc.

Toate persoanele de peste 18 se pot testa la medicii înscriși în program, cu excepția femeilor gravide sau cele care sunt într-un program de detenție. Proiectul LIVE(RO)2-SUD este și o modalitate prin care se dorește conștientizarea publicului larg din zonele unde se desfășoară programul, și nu numai, asupra problematicii hepatitelor virale B/D si C și a importanței testării, chiar în absența simptomelor. Lipsa unor semne vizibile de boală nu înseamnă neapărat o stare de sănătate bună, iar apelul la controale periodice pentru a depista la timp afecțunile hepatice virale este doar unul dintre îndemnurile campaniei.

Articole similare

Share