(VIDEO) FESTIVALUL IDEO IDEIS A TRAS CORTINA LA ALEXANDRIA

S-a încheiat în acest week-end festivalul de teatru Ideo Ideis, un adevărat manifest social și cultural cu tineri și pentru tineri, organizat în municipiul Alexandria. Aflat la a șaptesprezecea ediție, festivalul a adunat în jurul său peste opt mii de persoane de toate vârstele.

Este clar că o lume fără artă și creativitate riscă să devină o lume sterilă și fără sens, iar tinerii ar fi cei mai afectați de un astfel de scenariu. Iată așadar genialitatea ideii care stă la baza lumii artistice Ideo Ideis, o lume minunată care își propune să reunească spirite creatoare, adolescenți și adulți, iubitori de artă și frumos.

Ultimii doi ani au adus modificări formatului festivalului. Din cauza pandemiei, acesta s-ar fi putut amâna, dar organizatorii au optat pentru o formulă ingenioasă, prin care mentorii au mers în orașele trupelor de teatru participante. Din fericire, în această vară festivalul s-a întors la normalitate. Spectacolele au fost reluate, iar în centrul multifunctional din Alexandria și parcul Vedea, au participat mii de tineri și adulți, iubitori de artă.

Extrem de fericiți se declară și directorii festivalului Liviu Romanescu și Silvia Guță care ne anunță că atmosfera de energie explozivă pe care au creat-o tinerii va fi prelungită până la sfârșitul anului printr-o serie de inițiative culturale care vor continua în Alexandria.

În penultima zi a festivalului Ideo Ideis au urcat pe scena centrului multifunctional din Alexandria, adolescenții de la trupa locală de teatru Alter Ego. Tinerii s-au pregatit intens pentru piesa pe care au prezentat-o, Țara lui Gufi a lui Matei Vișniec. Piesa nu a fost aleasă întâmplător de trupa coordonată de profesoara Luminița Vilae. Mesajul acesteia trage un semnal de alarmă asupra situației internaționale actuale.

Printre mentorii trupelor de teatru, au fost actori profesioniști și nume sonore din lumea artistică. Printre aceștia amintim pe Alexandru Papadopol, Marius Florea Vizante, Dana Rogoz, Judith State sau Andreea Grămoșteanu.

Așadar, emoții au fost și de o parte și de cealaltă. La final, atât tinerii, cât și mentorii lor au spus că au avut multe lucruri de câștigat din această minunata experiență artistică Ideo Ideis. Iar lucrurile nu se opresc aici, pentru că organizatorii au început deja și pregatirile pentru ediția din 2023, cea care va consemna majoratul festivalului.

Articole similare

Share