Roșiorenii care au ajuns, luni, în zona de centru sau în piața centrală din municipiul Roșiorii de Vede, au avut parte de un spectacol inedit, care a îmbinat tradiția străveche cu ritmul și dansul.
Ritualul Căluşului în a doua zi de Rusalii, obicei străvechi practicat, încă, în multe sate din Teleorman, a fost dus la rang de spectacol de înaltă calitate, de membrii Ansamblului “Bujoreii de la Troianul”.
Toată lumea s-a oprit să-i admire pe “Bujoreii” care au adus la oraș obiceiul strămoșesc. Scenă le-a fost caldarâmul, dar asta nu a scăzut cu nimic calitatea prestației artistice. Încântați de ce au văzut, oamenii i-au răsplătit cu aplauze, dar și cu bani, pe dansatorii instruiți de Milică Cotruță, pentru spectacolul inedit.
Ritualul Căluşului a fost proclamat de UNESCO, în anul 2005, drept „Capodoperă a patrimoniului cultural al umanităţii” şi a fost înscris în 2008 pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Intangibil, ca un semn de recunoaștere a vechimi, unicității și originalității lui. Este considerat de etnologi ca find emblemă identitară pentru patrimoniul cultural românesc.
Sursa: imagini Gabriel Argeșeanu