În urmă cu 174 de ani, în comuna Islaz, astăzi aflată în județul Teleorman, a fost redactat primul act ce poate fi considerat strămoșul constituției de astăzi. Este vorba despre Proclamația de la Islaz, celebrată, acum, de sute de oameni din localitate și din împrejurimi. Localnicii și doritorii de distracție au profitat de faptul că, după doi ani de pandemie, se pot întâlni și pot participa, din nou, în voie, la spectacole în aer liber și au sărbătorit ziua comunei Islaz, care corespunde cu data la care s-a semnat Proclamația. Evenimentele dedicate acestei zile au debutat cu un simpozion având ca temă evenimentul istoric din 1848.
Comuna Islaz este un reper important în istoria tuturor românilor. Aici, acum 174 de ani, s-a semnat Proclamația de la Islaz, motiv de mândrie pentru toți localnicii.
Data de adoptare a Proclamației de la Islaz coincide și cu celebrarea zilei comunei, un eveniment mult așteptat de mii de oameni, din localitate și din împrejurimi.
După doi ani de pauză din cauza restricțiilor pandemice, oamenii s-au strâns, din nou, în ciuda ploii și a vremii neprietenoase, pentru a petrece alături de artiști îndrăgiți.
Comuna Islaz a strâns laolaltă oameni din Teleorman, Olt și chiar București, veniți special pentru evenimentele dedicate acesteia.