Copiii încep să fumeze de la 10 ani, arată cele mai recente rapoarte ale Agenției Naționale Antidrog, ceea ce a devenit o adevărată problemă a societății actuale. De aceea, reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Teleorman încearcă, prin campanii de prevenție, să îi convingă pe copii și pe adolescenți să nu înceapă să fumeze. Potrivit specialiștilor CPECA, fumul țigărilor conține circa 4.000 de substanțe chimice, multe dintre acestea fiind nocive.
Cei mai mulți copii și tineri încep să fumeze sub influența grupului de prieteni, spun specialiștii. Mai mult, deși legislația care interzice vânzarea de tutun minorilor există, aceasta nu se aplică, în majoritatea cazurilor. Iar acest lucru se regăsește în statisticile actuale, potrivit cărora vârsta medie la care o persoană începe să fumeze a scăzut la 10 ani.
Pentru a-i ajuta pe tinerii teleormăneni să renunțe la fumat sau să în convingă să nu înceapă să fumeze, reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Teleorman organizează, periodic, campanii de prevenție. Specialiștii se întâlnesc cu adolescenții și le explică riscurile fumatului dar și modalitățile prin care pot evita acest gest.
Fumatul provoacă boli pulmonare, ale inimii și ale sistemului nervos central, afectează pancreasul, căile urinare, pielea și dinții, iar printre substențele care se regăsesc într-o țigară se află monoxidul de carbon, gudronul, acetona sau acid sulfuric. Cei care doresc să renunțe la fumat pot accesa și programele implementate de Ministerul Sănătații.