În apropierea satului Drăghinești, comuna Gratia, aproape 85 de hectare de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș și gunoi menajer au fost afectate de flăcări în ziua de sâmbătă, în jurul orei 16.34. Pentru stingerea acestui incendiu, care amenința să se extindă la mai multe case de locuit și la o fermă de animale, a fost nevoie de intervenția a patru echipaje de pompieri, trei de la Detașamentul Videle, cu două mașini de stingere și o autocisternă și unul de la Garda de Intervenție Roata, din cadrul ISU Giurgiu, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă.
Aproape patru ore s-au luptat salvatorii cu flăcările, misiunea fiind îngreunată de terenul greu accesibil pentru mașini, de cantitatea mare de vegetație uscată și de vântul puternic care favoriza propagarea incendiului cu rapiditate. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un foc deschis lăsat nesupravegheat.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor și este STRICT INTERZIS. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.