În aceasta lună se desfășoară o amplă campanie de informare a populației despre eficiența vaccinării în prevenirea gripei și a tusei convulsive, boli transmisibile ce afectează persoanele vulnerabile cu risc de complicații ce pot duce la deces. La nivel județean, coordonarea campaniei este asigurată de Direcția de Sănătate Publică, prin Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății.
Sub sloganul Vaccinarea salvează vieți, au loc la nivel judetean o serie de activități de informare a populatiei de către personalul medical asupra importantei vaccinarii în prevenirea unor boli transmisibile. Campania pune accent pe doua dintre bolile care în anumite perioade fac ravagii în comunități și afecteaza atât copiii cât și adultii. Este vorba de gripa și tuse convulsiva, iar cea mai eficientă metoda de prevenire este vaccinarea.
Deși exista o schema de vaccinare a copiilor împotriva tusei convulsive, cu trei doze, de la începutul anului s-au înregistrat aproape 500 de cazuri la nou-nascuti și copii cu varste intre 1 și 4 ani, iar doi sugari au decedat.Si în cazul gripei exista multe persoane în grupele de risc care au nevoie de vaccinul antigripal pentru a se proteja. Pentru populația vulnerabila, persoane cu risc ridicat de complicatii din cauza anumitor afectiuni, exista și alte tipuri de vaccinuri compensate, de care pacienții asigurați beneficiaza fără contribuție personala.
Pe lista vaccinurilor compensate se mai afla vaccinul HPV, vaccinul pneumococic,varicelic, hepatic B și vaccinul ROR care ofera protecția împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Categoriile de pacienții eligibili pentru a primi gratuit un anumit