Agricultura a fost întotdeauna o prioritate națională pentru PSD. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, fermierii noștri au beneficiat de sprijin și protecție pentru a rămâne competitivi pe piețele interne și externe.
Situație disperată în agricultură, acolo unde seceta și canicula au topit, la propriu, multe culturi din țara noastră. Perioada extinsă de caniculă are efecte catastrofale pentru culturile agricole care nu beneficiază de sisteme de irigații. În sudul și estul țării, suprafețe întregi cultivate cu porumb sunt distruse și aproape la fel de afectate sunt și culturile de floarea soarelui. Acum, în fața provocărilor aduse de secetă, premierul și ministrul Agriculturii iau măsuri concrete pentru despăgubirea fermierilor afectați grav.
Procesul de centralizare a proceselor verbale întocmite la nivelul fiecărui județ a început deja. Potrivit ministrului Florin Barbu, suprafaţa calamitată până în prezent este de aproape două milioane de hectare la porumb şi floarea-soarelui şi de 100.000 de hectare la grâu şi rapiţă.
După primirea tuturor datelor, Ministerul Agriculturii urmează să stabilească valoarea totală a pagubelor și va aloca sumele necesare pentru despăgubirea fermierilor. Propunerea ministrului Agriculturii este ca valoarea acestor despăgubiri să fie între 200 şi 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an, desăgubiri care vor ajunge la fermieri până la sfârșitul lunii septembrie.
Speranța pentru fermierii din zonele calamitate de secetă este pentru modernizarea și înființarea sistemelor de irigații. În acest sens, Ministerul Agriculturii finanțează un program de 100 de milioane de euro pentru realizarea de amenajări locale. Practic, fermierii puteau depune proiecte pentru a realiza acele sisteme de irigații locale care sunt independente de amenajarea principală de irigații.
Peste 550 de milioane de euro au fost solicitate de MADR pentru modernizarea și înființarea sistemelor de irigații prin:
– Programul național de reabilitare și/sau înființare a infrastructurii principale de irigații și infrastructurii de desecare și drenaj s-a aprobat reabilitarea infrastructurii principale de irigații ce aparține Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare astfel încât până la finele anului 2027 să se asigure prin intermediul infrastructurii principale aducțiunea apei necesară irigării terenurilor agricole pentru o suprafață de 2,6 milioane ha. La această dată, respectivul Program este în plină desfășurare, A.N.I.F. prin intermediul infrastructurii principale asigurând aducțiunea apei pentru irigații pentru o suprafață de 1,6 milioane ha.
- Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 s-au alocat fonduri europene nerambursabile Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații prin „submăsura 4.3 investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice.
- Componenta infrastructura de irigații pentru infrastructura secundară aflată în proprietatea acestora în cuantum de 1 milion euro pentru fiecare proiect în parte, total sumă alocată 431 milioane euro, acest program continuând și în momentul de față prin Planul Național Strategic (2022-2027). De această dată, alocându-se pentru fiecare proiect 1,5 milioane euro/proiect prin intervenția „Modernizarea infrastructurii de irigații”.
- Intervenția „Înființarea sistemelor de irigații” din cadrul Planului Național Strategic, se acordă finanțare de fonduri europene nerambursabile pentru fermieri de maximum 500.000 euro pentru fiecare proiect în parte, reprezentând 65 % din total valoare proiect, restul de 35 % fiind contribuția beneficiarului.
Prin aceste măsuri, efectele schimbărilor climatice privind seceta vor fi mult diminuate, deținătorii de terenuri agricole, completând deficitul de apă din sol prin aplicarea udărilor pe suprafețe considerabil mărite. Toate acestea ca urmare a investițiilor atât în infrastructura principală ce aparține statului cât și în infrastructura secundară ce se află în proprietatea privată.
Aceste măsuri concrete și bine direcționate sunt dovada clară a angajamentului PSD față de fermierii români și față de viitorul agriculturii naționale. Fermierii noștri sunt pilonii economiei rurale și merită toată susținerea noastră!
Deputat,
Florin Piper-Savu