Florin Piper-Savu “Măsurile promovate de PSD au determinat stabilirea prețurilor!

Măsurile promovate de PSD privind plafonarea prețurilor la energie și limitarea adaosurilor comerciale la alimente au dus la stabilizarea prețurilor, care au rămas la un nivel similar cu cel din luna precedentă.

La stabilizarea prețurile au contribuit și investițiile (+20%), inclusiv în industria de procesare a alimentelor.

Drept urmare, am produs mai mult în țară și am importat mai puțin, s-a redus deficitul comercial (-15%) cu efecte pozitive în privința scăderii prețurilor.

https://insse.ro/…/files/com_presa/com_pdf/ipc02r24.pdf

Inflația a reintrat pe trend de scădere, de la 7,4% în ianuarie la 7,2% în februarie 2024, conform datelor publicate azi de Institutul Național de Statistică. Anul trecut, înainte de preluarea conducerii Guvernului de către președintele PSD, Marcel Ciolacu, inflația ajunsese la 15,5%, iar unul dintre obiectivele asumate atunci de PSD a fost de a reduce inflația la o singură cifră.

Plafonarea la energie și limitarea adaosurilor la alimente au avut un efect decisiv. Anul trecut inflația la toate produsele alimentare, nu doar la cele de bază, era 22,4%, acum suntem la 4,5%.

De asemenea, statistica oficială consemna în aceeași perioadă a anului trecut, creșteri de prețuri de 27% la făină, 26% la mălai, 24% la pâine, 35% la cartofi, 30% la ulei, 35% la margarină, 20% la carne, 33% la lapte, 45% la unt, 34% la brânză si 64% la zahăr.

Acum vorbim de scăderi sau stabilizare a prețurilor la principalele alimente de bază. INS arată că în februarie 2024 prețurile au scăzut cu 30% la făină, cu 27% la ulei, cu 25% la mălai, cu 12% la margarină, cu 9% la unt, cu 9% la zahăr, cu 5% la lapte de vacă și 2% la ouă, față de aceeași perioadă a anului trecut.

În februarie 2023 erau creșteri de prețuri la energie de 27%, iar la gaze de 42%.

Astăzi datele arată că la energie și gaze prețurile nu au mai crescut, deci facturile oamenilor și companiilor au rămas la fel!

Măsurile impuse de PSD în coaliție privind plafonarea prețurilor la energie s-a dovedit a fi soluția corectă. Plafonarea prețurilor la energie a stopat specula din această piață și a coborât inflația la o singură cifră. Rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare, așa că PSD va continua această măsură până în primăvara lui 2025, cu posibilitate de prelungire pentru că înțelege cât de important este acest aspect pentru succesul afacerilor românești și pentru combaterea continuă a inflației!

Florin Piper-Savu, deputat PSD Teleorman

Articole similare

Share