Un număr de 25 de școli din județul Teleorman vor oferi elevilor o masă caldă.
Guvernul a alocat în acest an suma de 1.019.223 mii lei pentru pentru finanțarea Programului Național Masă Sănătoasă, pentru 458.833 de elevi, din peste 1223 de unități școlare.
Elevii vor primi un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, astfel:
- masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și spațiu adecvat de servire a mesei;
- masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop;
- pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.
Unitățile de învățământ incluse în programul național „Masă sănătoasă” sunt: Școala Gimnazială nr. 1 Lunca, Școala Gimnazială Talpa, Școala Profesională Saelele, Școala Gimnazială ”Învățător Marin Bunescu Suhaia”, Școala Gimnazială Putineiu, Școala Gimnazială nr. 1 Islaz, Școala Gimnazială Uda Clocociov, Școala Gimnazială Slobozia Mândra, Școala Gimnazială Poeni, Școala Gimnazială Stejaru, Școala Gimnazială Drăgănești Vlașca, Școala Gimnazială nr. 1 Orbeasca, Școala Gimnazială Năsturelu, Școala Gimnazială Piatra, Școala Gimnazială Băbăița, Școala Gimnazială Cervenia, Școala Gimnazială ”Ion Preotu” Troianu, Școala Gimnazială ”Anghel Manolache” Scrioaștea, Școala Gimnazială Călmățuiu, Școala Gimnazială Brînceni, Școala Gimnazială nr.1 Blejești, Școala Gimnazială Dracea, Școala Gimnazială nr. 3 Zimnicea, Școala Gimnazială nr. 4 și Liceul Tehnologic ”General David Praporgescu” Turnu Măgurele .
Programul vine în sprijinul acelor copii din familii nevoiașe, oferindu-le un puternic motiv pentru a continua școala.
Scopul Programului este:
- sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase și crearea motivației pentru studiu;
- menținerea echilibrului socio-emoțional;
- asigurarea/dezvoltarea igienei muncii intelectuale a preșcolarilor și elevilor;
- educarea elevilor pentru o igienă și o alimentație sănătoasă prim măsuri/activități educative de formare a unui stil de viață sănătos,
- conștientizarea importanței alimentației sănătoase și formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase prin adoptarea unei diete diversificate, echilibrate și sănătoase;
- îmbunătățirea frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți;
- consolidarea relației familie-școală;
În urma evaluării impactului Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, implementat în anii şcolari 2016-2017, 2017-2018 și 2019 (în 50 unități), anii 2020 și respectiv 2021 (150 de unități), anul școlar 2022-2023 (450 unități), în zonele unde a fost aplicat, s-a constatat că Programul ”Masa caldă” a avut un rol esențial în reducerea abandonului școlar. De aceea, pentru anul 2023-2024 numărul școlilor unde să se ofere acest suport alimentar copiilor, a crescut de la 450 unități de învățământ la peste 1200.
Finanțarea Programului național “Masă sănătoasă” se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate, în funcție de numărul de beneficiari și de limita valorii zilnice și poate fi completată de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.
Programul este însoțit de măsuri educative extracurriculare și extrașcolare, desfășurate independent sau integrat, în unitățile de învățământ preuniversitar, în cadrul programelor „Școala Altfel” și „Săptămâna verde”.
Programul Național “Masă sănătoasă” este complementar Programului pentru școli al României 2023-2029, prin care preșcolarilor din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și elevilor din învățământul primar și gimnazial, precum şi preşcolarilor şi elevilor incluşi în învăţământul special, li se acordă zilnic, fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate şi de produse de panificație.
Deputat P.S.D. Teleorman
Prof. Florin Piper-Savu