Aderarea la Uniunea Europeană înseamnă, printre alte oportunități și beneficii, un veritabil potențial de dezvoltare folosind fondurile europene atrase la nivelul fiecărei țări. Absorbtia fondurilor europene, indiferent de axa de dezvoltare, asigură o creștere economică la nivel național prin infuzia de capital și crearea locurilor de muncă.
Nivelul absorbției pe exercițiul financiar 2014- 2020 a ajuns la 90%, România încasând până la această dată peste 21,6 miliarde euro pe programele din politica de coeziune.
Conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în acest momentul, la Comisia Europeană sunt spre decontare 2 miliarde euro, ce ar însemna echivalentul a 92% absorbţie, gradul de absorbţie ţintit la sfârșitul trimestrului IV este de 98%.
România are un grad de absorbţie a fondurilor europene de 90% pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, aflându-se pe locul 4 în UE, spre deosebire de exerciţiul financiar anterior care, la momentul încheierii finanţării 2015 s-a încheiat cu rata absorbţiei de 52%.
Intrarea la guvernare a PSD a găsit următoarea situație financiară: 59% – rata de absorbție a fondurilor europene reușită de România, ca plăți nete atrase de la Comisia Europeană, din Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI) din perioada de programare 2014-2020, conform execuției de la data de 31 decembrie 2021. În bani, suma atrasă de România este de 19,8 miliarde de euro, dintr-un total de 33,4 miliarde de euro, fonduri FESI puse la dispoziție țării noastre prin Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014-2020. Restul de aproape 14 miliarde de euro așteaptau să fie atrași de România până la finalul anului 2023.
Sub coordonarea asigurată de ministrul PSD Adrian Câciu, România a recuperat puternic și a crescut absorbția fondurilor europene aferente exercițiului financiar 2014-2020 la 90%, ceea ce o plasează în plutonul fruntaș în UE.
În 102 luni, (8 ani și jumătate) absorbția a fost de 76%, respectiv o medie lunară de 0,745% !
În 5 luni de guvernare Ciolacu, din iunie și până-n noiembrie 2023, absorbția a fost de 14%, respectiv o medie lunară de 2,8% !
În acest moment, sunt apeluri lansate de peste 16 miliarde euro şi sunt în pregătire apeluri de încă 9 miliarde euro, astfel încât la final de an foarte mulţi beneficiari să poată să depună proiecte pe noul cadru financiar multianual.
Ministerul Transporturilor a fost cel mai performant minister în ceea ce priveşte investiţiile, atât din fondurile de la bugetul de stat, cât şi din fondurile europene. Toate sumele pe POIM au fost accesate.
România pe locul 4 în UE (https://cohesiondata.ec.europa.eu/cohesion_overview/14-20) în privința absorbției fondurilor europene este rezultatul efortului conjugat al beneficiarilor, guvernului și tuturor celor implicați, un efort care se transformă în multiplicare economică rapidă și dezvoltare sustenabilă.
Deputat P.S.D. Teleorman
Prof. Florin Piper-Savu