Guvernul a aprobat actul normativ privind reforma sistemului de pensii publice din România, care va aduce echitatea între pensionari și va consolida principiul contributivității. Este cea mai amplă reformă a pensiilor de care România are mare nevoie. Noua lege respectă drepturile românilor care au muncit și care merită pensii decente după o viață de muncă.
Pensiile vor crește, în 2024 de două ori: la 1 ianuarie, prin majorare cu 13,8% și la 1 septembrie, în urma procesului de recalculare, conform legii.
Majorările diferă de la caz la caz și depind de istoricul profesional al fiecărui pensionar și de legislația existentă în momentul ieșirii la pensie.
Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării pentru că se aplică principiul pensiei mai favorabile.
Noua lege a pensiilor:
- elimină toate inechitățile din sistemul public de pensii: inechitățile dintre femei și bărbați, dar și inechitățile dintre cei care s-au pensionat în baza unor legi diferite.
- răsplătește suplimentar pe cei care au muncit mai mult și au contribuit mai mult. Noua lege va puncta suplimentar și va diminua vârsta de pensionare pentru cei care au realizat perioade mai lungi de contributivitate.
- ia în calcul toate beneficiile salariale pentru care s-au plătit contribuții, inclusiv primele, premiile sau alte beneficii sporadice obținute în perioada de activitate;
- stimulează natalitatea prin considerarea concediului de creștere a copilului ca și perioadă contributivă și va fi luat în calcul la stabilirea pensiei; de asemenea, vârsta de pensionare a mamelor va fi diminuată în funcție de numărul de copii.
- stimulează continuarea studiilor – perioada studiilor superioare universitare va fi luată în calcul la stabilirea pensiei.
PSD și-a asumat misiunea de a rezolva problema creșterii pensiilor în România astfel încât pensionarii români să primească banii pe care îi merită cu prisosință. Este o misiune de maximă responsabilitate pe care întreaga coaliție trebuie să o ducă la capăt până la finalul acestei luni, altfel vom reveni la acel prag de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR, prag care înseamnă înghețarea pensiilor românilor până în 2070.
Grija colegilor noștri de la PNL privind sursa de finanțare ar fi fost de înțeles dacă nu s-ar fi aflat la guvernare și nu ar fi avut cunoștință de faptul că proiectul a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este SUSTENABILĂ și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Este un impact realizabil, care poate fi acoperit de Ministerul Finanțelor prin combaterea evaziunii, digitalizare și creșterea colectărilor, iar dacă ministrul Finanțelor nu e în stare să găsească bani pentru creșterea pensiilor, atunci trebuie să plece acasă”, așa cum însuși liderul PNL, Rareș Bogdan cerea cu vehemență.
Deputat P.S.D. Teleorman
Prof. Florin Piper-Savu 14 nov 2023