SPORTUL – nevoie și necesitate
Românii sunt pe ultima poziție în Uniunea Europeană la practicarea sporturilor și a exercițiilor fizice, conform raportului Eurostat privind starea sportului la nivel continental. După Bulgaria, România stă cel mai prost în regiune şi comparat cu Franţa, Germania, Spania sau Italia, la practicarea sportului.
Datele reflectă cât de angrenaţi sunt românii în sport şi activităţi fizice, iar rezultatele raportului Comisiei Europene arată faptul că la nivel de mentalitate colectivă, sportul nu este deloc o prioritate. Mai mult, oamenii nici nu conştientizează beneficiile pe care le-ar putea avea sportul în prevenirea bolilor.
Totodată, numărul medaliilor olimpice câștigate de România a început să scadă drastic în ultimele două decenii, ultima mare performanță a delegației olimpice românești fiind la Jocurile Olimpice (JO) de Vară de la Sidney, în anul 2000, cu 26 de medalii câștigate.
Peste jumătate dintre români nu au practicat niciodată activităţi fizice şi mai puţin de două persoane din zece practică un sport în mod regulat, conform datelor Comisiei Europene.
Sportul trebuie să fie abordat ca pe o nevoie şi ca pe o necesitate. Este important să ştim că sportul nu este doar de performanţă, ci un mod de viaţă activ. Școala nu trebuie privită în afara educației fizice și a sportului cu care trebuie să fie un întreg. Sportul reprezintă o prevenţie în sănătate; banii investiţi în sport vor reduce din cheltuielile pe sănătate.
Mai mult, sportul nu joacă doar un rol important în prevenţia anumitor boli, dar le oferă copiilor, dar și adulților anumite abilităţi, care le vor fi de ajutor în viaţa de zi cu zi. Sportul dezvoltă trăsături de caracter şi anumite abilităţi precum lucrul în echipă, recunoaşterea rolurilor şi autorităţii, fairplay-ul.
Pentru creşterea procentului de oameni care practică sport sau diferite activităţi fizice este nevoie de o conştientizare a importanţei modului de viaţă activ. Atât statul, cât şi oamenii pot contribui la o educaţie în acest sens.
Statul trebuie să creeze infrastructură, locuri în care lumea poate să se ducă să fie activă şi să facă sport, la orice vârstă, și nu doar pentru copii şi adulţi, dar şi pentru senitori. Familia trebuie să fie și ea conștientă că sportul înseamnă sănătate, educație, formare și rigurozitate și să-și încurajeze copiii să facă sport fiind exemplu în acest sens.
Sportul de masă trebuie promovat cât mai mult pentru a asigura baza unei selecției cât mai mari care, evident, va crește șansele unor performanțe sportive în viitor. Este timpul ca Ministerul Educației să devină cu adevărat partenerul Ministerului Tineretului și Sportului pentru a educa și forma o națiune sănătoasă.
Deputat P.S.D. Teleorman
Prof. Florin Piper-Savu 18 oct 2023