În ianuarie 2017 Guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu prin Hotărârea nr 42/2017 acorda transport gratuit studenților. Astfel, studenţii români și străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licență, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România beneficiau de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rutele călătoriilor.
Ulterior, pe 18 februarie 2021, premierul PNL, Florin Cîțu, printr-o Ordonanță de Urgență elimina gratuitatea transportului cu trenul pentru studenți și introducea un tarif redus cu 50%.
Legea Educației Naționale se modifica astfel, în sensul stabilirii dreptului studenților să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport și abrogarea prevederilor prin care se reglementa ca studenții să beneficieze de gratuitate.
PSD a inițiat negocierile pentru Legile Educației și acestea au adus o serie de măsuri menite să promoveze accesul la învățământ și să sprijine studenții în parcursul lor academic.
Anterior adoptării legilor educației elevii beneficiau de transport gratuit la călătoriile cu trenul în timp ce studenții aveau o reducere de 50%.
Intrarea în vigoare a Legii 199/2023 aduce noi drepturi pentru studenți:
- creșterea nivelului tarifului redus de la 50% la 90 % pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic
- mărirea vârstei studenților beneficiari de tarif redus cu 90%, de la 26 la 30 ani.
În contextul acestor schimbări, PSD consideră că este important ca ministrul Educației, Ligia Deca, să introducă anumite criterii pentru acordarea beneficiilor, astfel încât acestea să fie acordate în mod corect și responsabil.
PSD propune criterii precum:
- situația școlară a studentului – o medie școlară bună arată angajamentul și dedicarea elevului față de studii, reflectând eforturile depuse în parcursul său academic. Prin acordarea subvenției doar celor care obțin o medie minimă stabilită, se încurajează studenții să-și mențină performanțele și să-și valorifice timpul petrecut în instituțiile de învățământ.
- prezența la cursuri – prezența regulată la cursuri demonstrează implicarea și interesul studenților față de materiile pe care le studiază. O astfel de măsură ar motiva elevii să participe activ la procesul de învățare, asigurându-se că aceștia beneficiază într-adevăr de oportunitățile oferite de învățământul superior.
În plus, PSD susține că acordarea subvenției ar trebui să se bazeze și pe cazurile în care studenții învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Deplasarea într-o altă localitate pentru a urma studii superioare poate implica costuri semnificative, precum chiria, transportul și alte necesități zilnice. Prin subvenționarea costului biletului pe CFR se oferă un sprijin concret acestor studenți, care își dedica timpul și resursele pentru a obține o educație de calitate.
Astfel, criteriile propuse de PSD pentru acordarea subvenției de 90% din costul biletului CFR, au ca scop să asigure un acces echitabil și să încurajeze performanța academică a studenților. Aceste criterii vor ajuta la implementarea unei politici educaționale coerente și responsabile, promovând un învățământ de calitate și susținând viitorul tinerilor în societatea noastră.
Deputat P.S.D. Teleorman
Prof. Florin Piper-Savu