Măsura propusă de PSD a fost agreată cu operatorii economici, ceea ce înseamnă că soluțiile sunt viabile și nu vor produce perturbări în piața de alimente.
Cum va funcționa măsura limitării adaosului comercial?
La fermieri: Nu există o limită privind stabilirea prețurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor (producătorii de materii prime).
La procesatori: cota maximă de adaos comercial de 20% peste costurile de producție (inclusiv costul achiziției materiilor prime de la fermieri).
La distribuitori: cota maximă de adaos comercial CUMULATĂ de 5%. Adică indiferent câți distribuitori sunt pe lanțul comercial, adaosurile cumulate ale acestora nu pot depăși ÎN TOTAL 5% din prețul de vânzare al procesatorului. Pe lângă acest adaos, la preț se mai adaugă și costurile operaționale (transport, logistică) ale distribuitorilor.
La retaileri: cota maximă de adaos este de 20% față de prețul de achiziție de la distribuitori/procesatori sau fermieri. În acest adaos maxim se includ și așa-zisele taxe de raft (remizele și risturnele). Pe lângă acest adaos maxim, prețul la raft va cuprinde și cheltuielile comerciantului.
Toate adaosurile de mai sus se raportează la prețurile fără TVA.
Toate contractele comerciale în desfășurare se vor modifica în termen de 30 de zile. Deci până la începutul lunii august toate contractele vor aplica prevederile OUG.
Durata aplicării OUG este de 90 de zile, dar în Parlament termenul se poate prelungi până la finalul acestui an.
Cu cât vor scădea prețurile
Nu se poate stabili un procent fix de scădere a prețurilor. Diminuările de preț diferă de la un produs la altul și de la magazin la magazin. Reducerile vor fi mai mari sau mai mici în funcție de cât de mari sunt adaosurile fiecărui operator economic înainte de adoptarea OUG, dacă produsele aveau sau nu discounturi, dacă produsele erau achiziționate direct de la fermier (ex. legume/fructe) sau de la distribuitor.
DAR CEL MAI IMPORTANT ASPECT ESTE CĂ SE OPREȘTE CREȘTEREA PREȚURILOR LA ALIMENTELE DE BAZĂ.
Care sunt produsele de bază la care se plafonează adaosurile?
- Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
- Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
- Brânză telemea din lapte de vacă vrac
- Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
- Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
- Mălai 1 kg
- Ouă de găină calibrul M 10 buc.
- Ulei de floarea-soarelui 1L
- Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri, pulpe, aripi – varianta standard)
- Carne proaspătă porc (carne lucru, pulpă, spată)
- Legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras și ardei kapia)
- Fructe proaspete vrac (mere, prune, pepene roșu, struguri de masă)
- Cartofi proaspeți albi vrac
- Zahăr alb tos 1 Kg