Diversitatea culturală din zona dunăreană este prilej de sărbătoare. Într-un „Buen Vivir” care este și numele festivalului multicultural ce se desfășoară la Turnu Măgurele chiar în aceste momente, se celebrează buna conviețuire de-a lungul secolelor a românilor cu rromii, grecii, bulgarii sau sârbii. Festivalul este la prima sa ediție, dar organizatorii spun că acesta va continua și în toamnă.
Festivalul „Buen Vivir” organizat la Turnu Măgurele îmbrățișează diversitatea culturală și își propune să demonstreze că : „Speranța revine când traiul colectiv revine”. Așa cum bine știm, de la primele sale atestări, Turnu Măgurele și-a definit identitatea prin două aspecte, unul cultural și celălalt geografic. Orașul a fost de-a lungul timpului un adevărat rezervor multi-etnic în care au conviețuit români, rromi, greci, bulgari, germani, austricei, italieni, sârbi, ruși și, mai nou, sirieni sau chinezi. Din punct de vedere geografic, așezarea pe malul Dunării, în apropiere de luncă, cu păduri și terenuri fertile, a făcut ca natura să facă parte din viața cotidiană a turnenilor. Diversitatea culturală și conexiunea cu natura sunt piloni esențiali ai Buen Vivir-ului, termen care desemnează „viața bună”: o viață în care legăturile între oameni și mediul local, din care fac parte, aduc plenitudinea comunitară și cea personală.
Într-un cadru urban natural, mai exact în curtea verde a școlii „Mircea cel Bătrân”, pe durata celor două zile, 26 și 27 aprilie, vom putea vizita o zonă expozițională cu povești din oraș adresate celor cinci simțuri, vor fi dezbateri în legătură cu diversitatea culturală a orașului și se va putea vizita prima grădină dezvoltată în curtea unei școli din Teleorman. Vor urma întâlniri cu activistul Emil Octavian Zorilă despre importanța hranei sănătoase, dar și diverse momente artistice, cum ar fi dansuri și interpretări de povești multiculturale, concerte și o piesă de teatru. Organizatorii îți doresc continuarea festivalului și în toamnă, eventual și o versiune itinerantă a acestuia, în zonele dunărene, acolo unde de secole românii conviețuiesc în mod pașnic cu numeroase etnii.