Valul de violențe continua să crească în școli. Fenomenul cunoscut sub numele de bullying este din ce în ce mai frecvent încă de la vârsta preșcolară. Cazurile cele mai cunoscute sunt cele de agresiune ale elevilor împotriva altor elevi, dar în ultima perioadă de timp au evoluat și episoadele de furie împotriva profesorilor însuși.
Într-un sistem educațional centrat aproape exclusiv pe nevoile elevului și în care poziția părinților este din ce în ce mai incisivă, cadrele didactice rămân lipsite, în mod evident, de pârghii de apărare. După ultimele episoade de violență împotriva câtorva profesori din școlile din țară, ar fi cazul ca ministerul educației să evalueze cu mai mare atenție capitolul mecanismelor de apărare pe care profesorii ar trebui să le aibă la dispoziție, atât pentru a face față cazurilor de bullying în care sunt implicați elevii, dar și în cazul episoadelor în care profesorii însuși sunt agresați.
Rămâne de văzut care vor fi prevederile din noul proiect de lege din educație la capitolul sancțiuni disciplinare pentru elev. În momentul de față acesta nu poate fi exmatriculat, iar nota la purtare îi poate fi scăzută, dar doar la final de an. În baza datelor statistice furnizate de Ministerul Educației, aproape 10 000 de acte de violență au avut loc în unitățile de învățământ din România, în anul școlar 2021 – 2022, cu două mii mai multe cazuri decât acum doi ani. În județul Teleorman s-au înregistrat 19 cazuri de intensitate redusă.