Zi de sărbătoare pentru credincioşii ortodocşi. 9 martie este, în tradiţia creştină, Ziua Sfinţilor Mucenici. Cultul celor 40 de sfinţi mucenici ucişi pentru că nu au vrut să renunţe la credinţa creştină este marcat la români prin numeroase tradiţii. Sărbătoarea mucenicilor marchează, de asemenea, şi începerea anului agricol tradiţional, celebrat la echinocţiul de primăvară.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, tradiţia mucenicilor datează din secolul IV. Cei 40 de sfinţi erau, la acea vreme, ostaşi în armata romană din vremea împărătului Liciniu. Se spune că cei 40 de sfinți au fost torturați timp de zile înșir și mai apoi uciși, deoarece au refuzat să renunțe la credința creștină și să se închine la idolii păgâni. Potrivit istoriei, au fost aruncaţi în lacul Sevastia şi apoi arşi. Rămăşiţele lor au fost găsite de episcopul Petru care s-a îngrijit ca acestea să fie cinstite cum se cuvine. Astfel, sărbătoarea celor 40 de sfinți a devenit una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin ortodox.
De asemenea, credinţa populară spune că în această zi se deschid porţile Raiului, iar toate gospodăriile trebuie purificate de rele prin stropirea cu apă sfinţită. Potrivit tradiției, acest obicei ține la distanța duhurile rele. Focurile care se aprind prin curţi şi grădini în dimineaţa acestei zile simbolizează renaşterea spiritului verii. De asemenea, pentru a căpăta bunăvoinţa celor 40 de sfinţi, trebuie aduse ofrande – 40 de colaci copţi la cuptor, numiţi mucenici.
Tot astăzi, se spune că este total interzis să dăm bani cu împrumut. Se spune că acest obicei aduce ghinion. De asemenea, este interzis să facem treburi gospodărești.
În tradiţia românească, 9 martie este considerată şi Ziua Bărbaţilor, care trebuie să închine astăzi 40 de pahare de vin, în cinstea celor 40 de sfinţi mucenici. Se spune că vinul băut de Mucenici se transformă, de-a lungul anului în putere de muncă. Tot astăzi este ziua care marchează încheierea babelor, zilele capricioase de iarnă. Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici este marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox.