După luni de așteptare și aproape zece mii de amendamente, noile legi ale Educației au fost prezentate săptămâna aceasta. Principalele așteptări ale elevilor sunt legate de modul în care se vor desfășura examenele de sfârșit de ciclu, Evaluarea Națională și Bacalaureatul. În ceea ce privește examenul maturității, proiectul de lege propune ca Bacalaureatul să se plieze pe fiecare profil, urmând să se introducă o probă complementară care vizează competenţe de bază. Noutate în ceea ce privește noil legi ale Educației este că elevii de la liceele tehnologice vor trebui să susțină și o probă tehnologică în cadrul examenului de bacalaureat.
Mai mult decât atât, în sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat elevii clasei a XII-a vor avea mai puține discipline de examen.
Proiectele de lege publicate luni, 27 februarie se află în dezbatere publică, pentru 10 zile, timp în care vor mai putea fi trimise propuneri de modificări. Dupa încheierea acestei perioade, proiectele legii Educației ar urma să fie adoptate de Guvern, iar mai apoi înaintate Parlamentului pentru a fi dezbătute și votate. Dacă vor fi adoptate fără modificări, noile legi vor intra în vigoare în 2028, atunci când elevii vor susține pentru prima oară Bacalaureatul în noua formă.
În Teleorman, în anul școlar 2021-2022, la examenul de Bacalaureat, au fost înscriși 2020 de elevi. Dintre aceștia, aproximativ 65% la filiera teoretică, 5% la filiera vocațională și 30% la cea tehnologică. Anul trecut, rata de promovare cumulată a celor doua sesiuni ale examenului de Bacalaureat a fost de 68,22%.