Astăzi au sunat sirenele în toate orașele din țară, printre care și Alexandria. Chiar dacă a fost doar un exercițiu, alarmele asurzitoare le-au indus oamenilor sentimente de panică. Autoritățile au reluat un proiect mai vechi, numit „Miercurea sirenelor”, atât pentru a testa echipamentele tehnice cât și pentru a vedea timpul de reacție al forțelor de intervenție în cazul unui dezastru. În prezent, în România există peste 7,500 de sirene de alarmare publică.
Miercuri dimineața, alexăndrenii au putut auzi, timp de o oră, semnalul „alarmă la dezastre”. Cu toate că a fost doar un exercițiu de alarmare publică, sirenele care au răsunat în tot municipiul le-au trezit oamenilor sentimente de panică.
Autorităţile au reluat astfel proiectul „Miercurea sirenelor”, atât pentru a testa echipamentele tehnice cât şi pentru a vedea timpul de reacţie al forţelor de intervenţie în cazul unui dezastru. Astfel de exerciții vor avea loc pe fiecare lună de acum încolo. Oamenii consideră că ideea este de bun augur.
Semnalul „alarmă la dezastre” este folosit la nevoie, în cazul unor inundații de proporții, ruperii unor baraje sau în cazul accidentelor tehnologice, care eliberează substanțe periculoase în atmosferă. De asemenea, semnalul de alarmare a populație poate fi acționat și în cazul unor conflicte armate. În prezent, în țara noastră există peste 7,500 de sirene de alarmare publică, din care peste 40% sunt acționate centralizat.
În cazul unor situații reale însă, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și alte surse ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV.