Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși și catolici. Astăzi, credincioșii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, ziua în care Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevede ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere. Zeci de enoriași s-au adunat, în această dimineață, la bisericile din Teleorman pentru a lua parte la slujba de Întâmpinarea Domnului. Stretenia, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea, datează încă din anul 494 și este trecută cu cruce roșie în Calendarul Ortodox.
Zeci de credincioși s-au trezit de la primele ore ale dimineții și au mers la biserică pentru a lua parte la slujba de Întâmpinarea Domnului. La intrarea în biserică, enoriașii au avut parte de binecuvântarea preoților.
Întâmpinarea Domnului sau Stretenia, așa cum mai este cunoscută în popor, amintește de momentul în care Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevede ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie risipit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere.
În această zi sfântă, catolicii și ortodocșii deopotrivă respectă mai multe tradiții din popor.
Femeile trebuie să ducă pruncii spre închinare la Biserica. Când copilul face 40 de zile după naștere, mama îl aduce la Biserica că și „Mama lui Iisus”. În numele familiei, ea îl dăruiește ca ofrandă lui Dumnezeu și-l închină la altar. Credincioșii cinstesc Icoana Maicii Domnului pentru spor și sănătate în această zi. Acest obicei mai poartă numele de” Îmblânzirea inimilor împietrite” sau” Profeția lui Simeon”. Părinții își ung copiii cu untură de urs ca aceștia să fie puternici și sănătoși, fiind convinși că puterea ursului ii este dăruită pruncului. Dacă ursul își vede umbra înseamnă că va mai dura până se va încălzi, așa că se reîntoarce în culcușul lui. Bătrânii pun schimbarea vremii pe seama comportamentului neobișnuit al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câștigă simpatia și bunătatea ursului, oamenii pun pe poteci vase cu miere și bucăți de carne. Puterea acestui animal este transmisă asupra oamenilor, în special asupra copiilor.
Întâmpinarea Domnului, sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul Ortodox, dateaza încă din anul 494, atunci când a fost celebrată pentru prima dată la Roma.