Zeci de cai au fost botezați, astăzi, în centrul celui mai sudic oraș din România. Proprietarii de cai din Zimnicea și-au pregătit animalele încă de dimineață, păstrând vie, astfel, o tradiție de peste 50 de ani. Sărbătoare mare a fost și în comuna Poroschia, unde s-au adunat peste 100 de invitați, pe lângă localnici.
Zeci de cai au fost botezați de preot de Bobotează, pentru că „ajutorul omului în gospodărie trebuie purificat întocmai ca stăpânul pe care-l slujește”.
Botezul cailor este un obicei care s-a păstrat din generație în generație la Zimnicea. Totuși, gospodarii spun că, deși calul este încă prezent în viețile lor, acesta nu mai are aceeași însemnătate ca acum 30 de ani.
În 2019, în Zimnicea erau înregistrați peste 300 de cai. În acest moment, însă, numărul acestora a scăzut sub 100.
Ca în fiecare an de Bobotează, sătenii din comuna Poroschia şi-au dus caii la „botezat”. Este o tradiție veche în comuna teleormăneană și în fiecare an este sărbătorită cu mare fast. La sărbătoare au participat nu doar localnicii, ci și oameni veniți din diferite zone ale țării. Și-au adus cu ei caii, frumos împodobiţi cu salbe de clopoţei, cu harnașamente din piele bătute cu ţinte aurii, cu multe panglici roșii sau albe.
Maestru de ceremonie a fost chiar primarul comunei, Iulian Badea.
După slujba de sfinţire a apei și după o defilare cailor și călăreților din mijlocul satului până la marginea municipiului Alexandria, la întoarcere, preotul le-a ieșit în cale şi a stropit cu agheasmă animalele pe care localnicii și vizitatorii le-au adus de căpăstru sau înhămate la şarete şi căruţe.
De o parte și de alta a drumului au sfârâit micii și cârnații, pe grătare, drept pentru care, toată lumea fost invitată la masă.