Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Ajunul Bobotezei, o zi de post negru, în care nu se mănâncă și nu se bea nimic, potrivit tradiției bisericești. Tot astăzi, preotul trece cu „Iordanul”, sfințind toate casele și gospodăriile, dar și pe credinciosi. Și tot în Ajun de Bobotează se pregătește tradiționala Cruce de gheață care îi va aștepta pe creștini a doua zi la biserică, la slujba de sfințire a apei. Se spune că ziua care precedă sărbătoarea propriu-zisă este chiar mai importantă decât sărbătoarea însăși.
Boboteaza închide șirul sărbătorilor de iarnă și este sărbătorită pe data de 6 ianuarie în fiecare an. Reprezintă momentul când Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului de către Ioan Botezătorul. În ziua de Bobotează se sfințesc toate apele, iar în Ajunul Bobotezei se spune că se deschid cerurile. Totodată, sunt cunoscute mai multe tradiții și obiceiuri care dacă vor fi respectate în această zi, vor purta noroc tot anul,
În Ajunul Bobotezei, mulți creștini ortodocși țin post negru pentru a le merge bine tot anul.
Tot astăzi, preotul trece cu „Iordanul”, sfințind toate casele și gospodăriile, dar și pe credinciosi. Tot în Ajun de Bobotează se pregătește tradiționala Cruce de gheață care îi va aștepta pe creștini a doua zi la biserică, la slujba de sfințire a apei.
Potrivit tradiției, dacă în Ajun de Bobotează afară va fi zăpadă și va scârțâi sub picioarele preotului, atunci anul va fi unul plin de noroc, iar dacă pomii vor fi acoperiți de brumă, cu siguranță noul an va fi unul roditor, cu multe fructe. De asemenea, dacă în ajun de Bobotează va ploua, atunci tot anul va fi ploios.
Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din anul bisericesc şi se spune că cel care va posti în această zi va avea noroc tot anul.