Zi de doliu în comuna Troianu. Colegii jandarmi împreună cu autoritățile locale și județene l-au comemorat pe Mihăiță Stemate, unul dintre eroii care și-au pierdut viața în baia de sânge cu care comunismul a încercat pentru ultima dată să oprească revolta celor pregătiți să plătească pentru libertate. Mihăiță Stemate a fost pomenit și în cadrul unei slujbe religioase, după care, cei prezenți au depus coroane de flori la mormântul acestuia. La comemorare a fost prezent și fratele său care a povestit, cu emoții și durere despre momentele de acum 33 de ani.
Printre lumânări și coroane de flori, autoritățile locale și județene, colegii jandarmi, dar și rudele regretatului Mihăiță Stemate, cu toții și-au putut stăpâni cu greu emoțiile.
Mihăiță Stemate avea 20 de ani la revoluție. A fost rănit grav în ziua de 24 decembrie 1989, aflat la locul de muncă de la Televiziunea Română.
În memoria sa, a fost ridicat în comuna Troianu un monument intitulat “Plângătoarea”.
Lucian Stemate a povestit, cu emoții, despre momentele pe care le-a trăit la auzul veștii că fratele său se zbate între în viață și moarte în ziua de 24 decembrie 1989.
Lucian Stemate spune că cea mai afectată a fost mama sa, cea care s-a stins din viață, pe fondul suferinței.
În județul Teleorman, eroii revoluției din 1989 nu au fost uitați. Și în comuna Balaci a avut loc o slujbă de comemorare a unuia dintre cei ce și-au dat viața pentru libertate. Este vorba despre regretatul Ionel Costache, decedat în ziua de 23 decembrie 1989. În centrul localității Balaci, familia și autoritățile locale i-au ridicat o cruce memorială din ciment cu fotografia acestuia.