Registrul Auto Român atrage atenția şoferilor să fie foarte atenți atunci când aleg service-ul în care își duc mașina la reparat. Nu întotdeauna lucrările ieftine aduc garanția ca autovehiculele vor funcționa în parametrii normali. Mai mult, inspectorii RAR avertizează că intervențiile în sisteme de siguranță ale autovehiculului sunt complexe și necesită obligatoriu piese și componente omologate. Potrivit datelor, la nivel national, numai în ultimele două luni, au fost verificate peste 600 de ateliere de reparații. Sancțiunile au depășit 820 de mii de lei.
Inspectorii RAR atrag atenția că reparațiile efectuate în ateliere care nu respectă legea sunt calea cea mai sigură spre riscul de a primi servicii de o calitate îndoielnică
Mai mult, inspectorii RAR avertizează că intervențiile în sisteme de siguranță ale autovehiculului sunt complexe și necesită obligatoriu piese și componente omologate.
La nivel național, în ultimele două luni, s-au desfășurat 650 de controale ale inspectorilor departamentului de supraveghere a pieței. În urma acestora, au fost aplicate 143 de sancțiuni complementare cu oprirea sau suspendarea activității.
Au fost verificate ateliere de reparații din toată țara, ateliere tahografe și limitatoare de viteză, stații ITP dar și persoane neînregistrate fiscal. Sancțiunile au depășit 820 de mii de lei.
10% dintre procesele verbale intocmite au fost la persoane neînregistrate fiscal care desfășurau activități de reparații auto.
De asemenea, Registrul Auto Român recomandă ca achizițiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure, iar piesele să fie omologate. Vânzătorul trebuie să ofere garanție pentru produsele comercializate. Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură.
Lista service-urilor autorizate, dar și categoria de lucrări pentru care este autorizat atelierul respectiv se regăsește pe site-ul Registrului Auto Român.