Unul dintre momentele mult așteptate de noi toți , mai ales acum, în perioada sărbătorilor este acela al shoppingului. Termenul este împrumutat din limba engleză. În românește, mai pe scurt, este vorba despre momentul cumpărăturilor. Și care dintre noi nu se simte bine când face cumpărături? Și totuși pentru o viață sănătoasă, atât din punct de vedere psihic, cât și din punct de vedere financiar, trebuie să înțelegem care este diferența dintre cumpărăturile compulsive și cele făcute în mod asumat.
Specialiștii spun că , deși este vorba despre o activitate relaxantă pentru creier și că la nivel psihic atingem o anumită stare de fericire, este bine ca în general, să fim atenți la ce cumpărăm, la cât cumpărăm și de ce cumpărăm.
Ofertele tentante din magazine, reducerile pe care centrele comerciale ni le propun, pot fi înșelătoare. Mulțumirea de a cumpăra la reduceri vine din dorința de a avea mai multe și de a face economii totodată. Raționamentul este, de exemplu, în loc de 200 de lei cât m-ar fi costat produsul, să îl achiziționez la doar 100. Dacă este vorba de lucruri de care avem nevoie și de un buget planificat, da, se poate spune că am economisit, dar dacă este vorba de un produs de care nu am neapărată nevoie, răspunsul este “ Nu, nu am făcut economii, ci am cheltuit 100 de lei dintr-un buget în care această cheltuială nu era prevăzută.