Județul Teleorman are un mare deficit de fond forestier, zonele ocupate cu pădure reprezentând sub 5 la sută din suprafața totală a județului. Acest lucru presupune o serie de probleme pe termen lung, avertizează specialiștii, care spun că este nevoie de măsuri urgente pentru remedierea situației. De aceea, specialiștii în domeniu au identificat mai multe modalități prin care Teleormanul poate câștiga la capitolul fond forestier. Printre acestea, implementarea programului național de împădurire, prin care se oferă sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri, în valoare de 500 de milioane de euro.
Deficitul de fond forestier clasează județul Teleorman pe ultimele locuri la nivel național în ceea ce privește suprafața împădurită. Zonele împădurite reprezintă doar 4,9 la sută din suprafața totală a județului, un procent insuficient, potrivit specialiștilor, care spun că Teleormanul are nevoie de o zonă împădurită de cel puțin 15 la sută, adică pădurile județului ar trebui să fie de încă două ori mai mari decât în prezent. Acum, județul beneficiază de doar 30.000 de hectare de pădure ceea ce duce la probleme de mediu pe termen lung.
Pentru rezolvarea acestor probleme ar fi nevoie ca suprafața împădurită a județului Teleorman să crească, în perioada următoare, de cel puțin două ori, spun specialiștii. În acest sens, reprezentanții Direcției Sivice au identificat o soluție la îndemână – autoritățile locale să identifice și să pună la dispoziție terenurile nefolosite din fiecare localitate și care pot fi împădurite. Iar Planul Național de Redresare și Reziliență alocă 500 de milioane de euro, sprijin pentru astfel de investiții.
În plus, orice suprafață trebuie reîmpădurită în maximum doi ani de la momentul tăierii copacilor.