Seara de 5 decembrie este una specială pentru toți copiii. Este momentul în care cei mici își spală și își lustruiesc pantofii, cizmele ori ghetele, așteptându-l pe Moș Nicolae să le aducă daruri. Potrivit tradiței, pentru a primi cele mai frumoase cadouri, copiii trebuie să nu fi făcut năzbâtii în timpul anului. Tradiția darurilor primite de la Moș Nicolae are și o poveste, din vremea unui personaj legendar, care a existat cu adevărat.
Dimineața zilei de 6 decembrie este momentul în care micuții caută nerăbdători în ghetele lustruite în ajun pentru a vedea dacă Moș Nicolae le-a adus cadouri peste noapte. Potrivit tradiției, micuții care au fost cuminți pe parcursul anului primesc dulciuri și cadouri.
Sfântul Nicolae este foarte îndrăgit de cei mici, dar și de adulții din toată lumea.
Tradiția darurilor primite de la Moș Nicolae are și o poveste, din vremea unui personaj legendar, care a existat cu adevărat.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este aceea a trei fete sărace – care, neavând zestre, nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Dar Sfântul Nicolae, aflându-le necazul, a aruncat prin fereastră, fiecăreia dintre ele – în noaptea de 5 spre 6 decembrie -, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghetele fetelor. De aici, și obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghete.
Şi tot din acest motiv, copiii au grijă ca ghetele ori cizmele lor să fie foarte curate în această noapte.
În tradiţiile româneşti, de Moș Nicolae, mai există şi obiceiul să se pună în apă, crenguţe de pomi fructiferi, care ar trebui să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa pomului care a înflorit, se aşteaptă recolta bună de fructe în noul an. La sate există obiceiul ca pe 6 decembrie, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun şi de Anul Nou.
În țara noastră, aproape 800.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Nicolae. Dintre aceștia peste 510 de mii sunt bărbati și peste 280 de mii, femei.