Este zi importantă, astăzi, pentru creștinii ortodocși, care îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor. Frate al Sfântului Apostol Petru, și pescar de meserie, din Betsaida, Sfântul Apostol Andrei a urmat Mântuitorul Iisus Hristos pe drumurile Țării Sfinte, ca și ceilalți apostoli În această zi, peste 940.000 de români îşi serbează onomastica, potrivit datelor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor. Cele mai întâlnite nume sunt Andrei şi Andreea.
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Ziua Sfântului Andrei se cheamă şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Povestea Sfântului Apostol Andrei are o însemnătate aparte pentru credincioși din țară.
Ca la oricare altă sărbătoare importantă, de Sfântul Andrei nu lipsesc tradițiile și obiceiurile. Una dintre cele mai cunoscute tradiții printre creștinii ortodocși este grâul pus la încolțit în ajun de sărbătoare.
De asemenea, tradiția spune că fetele, în Ajunul Sfântului ANdrei, încearcă să își afle viitorul. Astfel, ele aruncă în apă plumb sau cositor topit, care întărindu-se prefigurează chipul viitorului soț. Tradiția spune că unii bătrâni observă cerul în noaptea de Sfântul Andrei și prezic dacă noul an va fi bogat sau sărac, ploios sau secetos, dar și dacă va fi pace sau război.
În credința populară, noaptea de 29 spre 30 noiembrie era numită Noaptea Strigoilor care era o noapte de spaimă, fiindcă se credea că spiritele morților ies din morminte și se iau la bătaie cu „strigoii vii”. Cei mai periculoși strigoi erau vârcolacii despre care se credea că ar locui în văzduh, printre nori sau deasupra norilor. Ei erau considerați „răspunzători” pentru eclipse pentru că „ar mușca” din Lună sau din Soare.
Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a fost consacrata ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Asta înseamnă că cei care își sărbătoresc onomastica au mai mult timp să petreacă, iar cei care au rude sau prietenii care poartă numele Sfântului Andrei le pot face o vizită pentru a sărbătorii împreună. În România, peste 940,000 de români își serbează astăzi, onomastica. Cele mai întâlnite nume sunt Andrei și Andreea.