Este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși și cei greco-catolici, astăzi, 8 noiembrie când se sărbătorește ziua arhanghelilor Mihail și Gavriil. În istoria bisericii ortodoxe cele două figuri angelice sunt cunoscute drept conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. În România, aproape 1 milion și jumătate de oameni își sărbătoresc, astăzi, onomastica.
Astăzi, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.
Fiind o mare sărbătoare, tradițiile și obiceiurile nu lipsesc. În dimineața zilei de 8 noiembrie, creștinii merg la Biserică, la slujbă, și aprind lumânări, atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei care care au trecut la cele veșnice.
Tot de Ziua Sfinților Mihail și Gavriil, oamenii dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.
Potrivit credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, oamenii nu au voie să lucreze, pentru că altfel se vor chinui înainte de moarte. Pentru că vremea e aproape întotdeauna frumoasă în această zi, în tradiția populară, 8 noiembrie a primit numele de „Vara Arhanghelilor”. Bătrânii de la sate spun că de acum și până la Crăciun vor mai fi 2 sau 4 zile călduroase. Acestea sunt numite „Vara iernii”.
În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavriil se serbează trei zile la rând, pe 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului. În România, peste 1,400,000 de mii de români își sărbătoresc, astăzi, onomastica.