Locuitorii comunei Troianul au așteptat mulți ani o rețea de apă potabilă, ca să nu mai fie nevoiți să meargă la izvorul de la marginea satului. Șansa a părut să le surâdă în februarie 2018, când primăria a achiziționat lucrări pentru realizarea unui sistem centralizat de alimentare cu apă. În octombrie 2019, au fost achiziționate și lucrări pentru rețele de canalizare.
Timp de patru ani, statul a pompat milioane de euro în conductele de la Troianul și Olteni, dar oamenii nici nu s-au abonat la canalizare, iar apa potabilă e luată tot cu bidonul de la izvor.
O imagine dintr-o comună din România, stat membru al Uniunii Europene, în toamna anului 2022. Oameni care pleacă la izvor ca să ia apă bună de băut, deși rețeaua de alimentare a fost realizată cu bani frumoși. Bănuiala localnicilor că apa nu e potabilă este confirmată de raportul DSP din 2021. În urma analizelor s-au înregistrat depășiri la indicatorii: germeni mezofili, clor, fier și mangan.
Recepția rețelei de apă s-a făcut în 2018, dar fără autorizație de funcționare. În 2021, s-a recepționat și sistemul de canalizare, în aceleași condiții, deși s-au cheltuit mii de euro din bugetul public, cu documentația tehnică pentru obținerea autorizației de gospodărire a apelor. Suma se adaugă sutelor de mii de euro cheltuiți pentru realizarea investiției. Dovadă stau contractele atribuite de primărie, în cei patru ani.
Povestea apei a început cu achiziționarea a trei cișmele, pe care s-au plătit doar 600 de lei, în septembrie 2017. Un an mai tîrziu, se achiziționează lucrări pentru conducte de alimentare cu apă, în valoare de peste 600 de mii de euro. În 2019, s-au achiziționat construcții de conducte de apă și canalizare, în valoare de aproape 1 milion și jumătate de euro, dar și servicii de proiectare a conductelor, pe care s-au plătit odată 27 de mii de euro și altă data 12 mii de euro.
La patru ani de la punerea în funcțiune a rețelei de apă, încă nepotabilă, primăria s-a gândit să intre în legalitate și a achiziționat servicii pentru întocmirea documentației necesare obținerii autorizațiilor, pe care a plătit peste 10 mii de euro. Pentru cea mai mare parte a achizițiilor s-a ales procedura simplificată, pe încredințare directă, ocolind licitațiile publice.
Comuna Troianul are în componență trei sate: Troianul, Dulceni și Vatra, în care trăiesc circa 3.000 de locuitori de toate vârstele. Toți își doresc condiții decente de trai, dar și-au cam pierdut încrederea, pentru că lucrările se fac anapoda. De pildă, gurile de canalizare au fost scoase în fața curților, apoi s-au făcut trotuarele, cu două palme mai înalte.
Potrivit planului de acţiuni al judeţului Teleorman, publicat de către Instituţia Prefectului, anul acesta, Primăriei Troianul ar trebui să i se aloce alți 335 mii euro pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare. Conform documentului, în 34 de localităţi ar fi trebuit demarate sau continuate lucrările de acest tip, cu finanțare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, programul naţional “Anghel Saligny”, fonduri europene sau prin Programul Operaţional Infrastructura Mare. Deocamdată, nu s-a virat niciun ban.
Primarul nu a fost de găsit nici la primărie și nici pe teren, desi l-am căutat în comună la orele prânzului, așa că nu am reușit să îl întrebăm cum s-au cheltuit banii pentru apă și canalizare.
Și nu este singura localitate unde apa care ajunge la robinete nu este potabilă. În comuna Olteni s-au făcut investiții masive în rețeaua de apă, însă, și așa, localnicii consumă doar apă plată sau apă de izvor. Aici măcar unele cișmele sunt funcționale, dar apa este folosită doar la spălat.
În Olteni realizarea rețelei de apă face obiectul unui dosar DNA, deschis în anul 2016, iar printre cei care au fost audiați s-a aflat și senatorul PNL Eugen Pîrvulescu. Asta, după ce primarul de la acea vreme, Emilian Mărcușanu, ar fi primit o mașină de lux, înmatriculată pe numele unei firme ce aparținea liderului liberal.
Actualul primar, Violeta Ionescu, ne-a primit, însă nu a vrut să facă o declarație, pe subiect. Dar ne-a promis că ne va trimite un comunicat de presă pe care îl așteptăm și astăzi, la mai bine de o săptămână de la vizita noastră. Până atunci, locuitorii din Olteni se vor ruga în continuare ca cișmelele, fântânile și izvoarele din zonă, să nu sece.