A venit vremea centenarului nașterii lui Marin Preda. Astăzi, 5 august, se împlinesc 100 de ani de la nașterea „Celui mai iubit dintre pământeni”, cu care timpul s-a dovedit atat de nerabdator, el pierind la vârsta de numai 58 de ani. Marin Preda este a fost unul dintre cei mai mari prozatori români din perioada postbelică și membru al Partidului Comunist din România. Printre operele de succes ale sale, se numără „Moromeții ”și „Cel mai iubit dintre pământeni.”
Născut pe 5 august 1922, în comuna Siliștea-Gumești din județul Teleorman, Marin Preda provenea dintr-o familie care nu credea în învățătura primită la școală. Marin Călărașu, așa cum era trecut în catalog, după numele tatălui său, a terminat cu mare greutate clasele primare, pentru că trebuia să-și ajute părinții la treburile din gospodărie. Însă cu toate acestea, era considerat cel mai bun elev din școală. Fără niciun ajutor financiar din partea părinților și fără susținere morală, Marin Preda s-a hotărât să plece la București pentru a-și continua studiile.
Pe când avea 20 de ani, a ocupat un post de corector la ziarul „Timpul”, la care un an mai târziu a debutat cu schița „Pârlitu”, după care a continuat să publice „Strigoaica”, „Salcâmul”, „Calul”, „Noaptea” și „La câmp”.
În același an, la recomandarea lui Eugen Lovinescu, poetul Ion Vinea îl angaja pe Marin Preda ca secretar de redacție la „Evenimentul zilei”.
În martie 1943, Marin Preda a publicat opera „Colina” în ziarul „Vremea războiului”, iar în aprilie, a publicat schița „Rotila”.
De asemenea, Marin Preda a participat la câteva ședințe ale cenaclului „Sburătorul”, condus de criticul Eugen Lovinescu, unde le-a citit celor prezenți nuvela „Calul”. Între 1949 și 1955, îndrăgitul romancier roman a scris primul volum al romanului Moromeții, care în ziua de azi este considerat o capodoperă.
Pe 16 mai 1980, scriitorul Marin Preda se stinge din viață la casa de creație a scriitorilor români de la Mogoșoaia.
Moartea marelui scriitor este unul dintre marile mistere ale literaturii române. Există mai multe variante, dar având în vedere că vorbim de perioada comunistă, informațiile despre ce s-a întâmplat cu adevărat sunt destul de reduse.
Potrivit raportului medico-legal, Marin Preda s-ar fi asfixiat. În urma autopsiei s-a constatat că avea o alcoolemie de 3 la mie în sânge și s-ar fi înecat cu propria vomă. Totuși, fratele scriitorului susține că a fost ucis de oamenii Securității, având în vedere că ultimele sale cărți, Delirul și Cel mai iubit dintre pământeni nu erau tocmai comode pentru Partid. Marin Preda a fost un om de cultură implicat în viața politică și deși era membru al Partidului Comunist Român, nu îi era teama să-și susțină părerea, chiar dacă era contrară conducerii țării.
Unii au speculat că de fapt ar fi fost ucis de agenți secreți ai KGB.
Marin Preda a fost înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.