Fie că vorbim despre Evaluarea Națională sau Bacalaureat, la fiecare sesiune există un număr mare de contestații. Iar nu de multe ori diferența dintre nota inițială și cea de după contestație este mare. Profesorii spun că acest lucru se petrece și din cauza volumului mare de lucrări pe care un cadru didactic examinator îl are. Monica Bazavan, profesor de limba și literatura română la Liceul Alexandru Dimitrie Ghica din Alexandria, i-a semnalat această problemă ministrului educației printr-o scrisoare deschisă.
Monica Bazavan, susține în scrisoarea deschisă publicată pe un grup al profesorilor din România că, suprasolicitarea dascălilor corectori duce în multe cazuri la greșeli. Iar acest lucru are un efect tip domino: elevii contestă în număr tot mai mare, sunt multe lucrări care merg la recorectare, iar în unele cazuri diferențele dintre note sunt considerabile.
La nivelul județului Teleorman problema este mai gravă ca în alte părți. Un ordin al ministrului educației specifică faptul că profesorii corectori la examenele naționale trebuie să aibă efectuate și cursurile de formator, iar din acest motiv, aria de selectare a celor din comisiile de examen se restrâge drastic. Noul inspector general cunoaște situația și speră să o schimbe până la anul.
Monica Bazavan susține că o parte dintre problemele semnalate de ea pot fi remediate cu o mai bună comunicare între profesori și minister.
În aceeași scrisoare deschisă profesoara de limba română mai semnalează o problemă: plata pentru corectarea lucrărilor se face foarte târziu. De altfel, și în acest an, cadrele didactice vor încasa în luna august banii pentru Bacalaureat și evaluarea naționale.